Važna Obavijest
Važna Obavijest

Poštovani pacijenti,

usljed proglašenja vanrednog stanja u državi naš laboratorij radi prilagođenim tempom.

Novo radno vrijeme laboratorija je : 

ponedjeljak-petak : 07:00-16:00h

subota: 08:00-12:00h

nedjelja : samo hitni slučajevi

Molimo sve pacijente da nas prije dolaska u laboratorij  kontaktirate na dežurni broj telefona :

062 234 290

Možete nas kontaktirati i putem WhatsApp ili Viber aplikacije6

Trenutno se laboratorijski nalazi izdaju prema principu hitne obrade. Nalazi se dostavljaju ISKLJUČIVO elektronskim putem.
Trenutno se laboratorijski nalazi izdaju prema principu hitne obrade. Nalazi se dostavljaju ISKLJUČIVO elektronskim putem.
Dječiji kutak

Dječiji kutak

Molimo naše male klince i klinceze da nam njihovi roditelji pošalju Vaše crteže i Vaše druge kreativne ideje kako bismo ih stavili baš u ovaj kutak…

Djeciji kutak
Sofija Sofija-i-David Sofija-3-godine Sofija-3 Sofija-2 Ena-6-godina David David-i-Sofija David-i-Sofija-8 David-i-Sofija-7 David-i-Sofija-6 David-i-Sofija-5 David-i-Sofija-4 David-i-Sofija-3 David-i-Sofija-2 David-6-godina David-3 David-2 Ajna-3-godine Adin-6-godina Adin-6-godina-2

Molimo naše male klince i klinceze da nam njihovi roditelji pošalju Vaše crteže i Vaše druge kreativne ideje kako bismo ih stavili baš u ovaj kutak…

Osjećaji… i što s njima?

Osjećaji ili emocije nisu niti pozitivni niti negativni, ni dobri ni loši. Istina, ima onih koji su ugodni i onih neugodnih, no od njih ne možemo pobjeći. Jednostavno se pojave. Prisutni su u životu svakog čovjeka, od njegovog rođenja. Razlikujemo se samo po tome koliko jako doživljavamo pojedine vanjske podražaje i koliko se uspješno nosimo s nastalim osjećajima i koliko uspješno njima upravljamo.

Nije lako izraziti svoje osjećaje. Ponekad nam je teško pokazati da smo tužni, sram nas je što plačemo (pogotovo ako su nam cijelo djetinjstvo govorili da smo „mala beba“ ako plačemo ili da je „plakanje samo za curice“). Kako bi što bolje izražavali svoje osjećaje, najprije ih trebamo razumjeti. Ako poznajemo načine na koje se izražavaju osjećaji, lakše ćemo shvatiti kako se netko drugi, npr. naš prijatelj osjeća u pojedinom trenutku. Tako ćemo se bolje slagati i razumjeti s drugima, bit će nam lakše snaći se u društvu.

Važno je znati, kako se osjećaji i izražavanje osjećaja, razvijaju tokom života. Djeca u početku svog emocionalnog razvoja nemaju kontrolu nad svojim osjećajima te su im potrebne odrasle osobe (najčešće roditelji i skrbnici) da im u tome pomognu, kako bi:

  • razumjeli vlastite osjećaje i shvatili što im se zapravo događa odrasla osoba može reći „Vidim da si tužan/tužna, što sada želiš?“ ili „Činiš mi se uplašen/uplašena? Što te uplašilo?“
  • naučili prepoznati svoje osjećaje, ali i osjećaje drugih „Izgledaš sretno – smiješ se, što se dogodilo?“
  • podijelili svoje osjećaje s drugima „Stvarno me rastužilo to što si mi rekao/rekla.“
  • razumjeli emocionalnu reakciju na neki događaj i stekli sposobnost predviđanja posljedica „Drugi puta, u sličnoj situaciji, drugačije ću se postaviti!“
  • naučili kako je moguće odabirati načine kako ćemo se ponašati i izražavati pojedine osjećaje „Ako sljedeći puta kad sam ljut/ljuta udarim svog prijatelja, rasplakat će se i povrijedit ću ga. Postupit ću drugačije“.

Odraslima (pogotovo roditeljima) nije jednostavno prihvatiti sve dječje osjećaje – najradije bi svoje dijete zaštitili od tuge, straha i ljutnje. I često ne znaju kako se postaviti i ponašati, pa kažu „Ma nemoj biti tužan/tužna!“ (kao da smo baš odabrali biti tužni!) ili povišenim tonom pitaju „Pa što se sad ljutiš?!“ (a mi ni sami ne znamo što je točno razlog ljutnje!).

Zapamti – nema zabranjenih osjećaja. Imaš pravo na ono kako doživljavaš svijet oko sebe. Osjećaji nisu izmišljeni ili nebitni. Ali, vodi računa o svom ponašanju prilikom pojave različitih osjećaja, a roditelji i odrasli su tu da ti u tome pomognu.

Hvala Vam na Vašim crtežima – predivni su!!! 🙂

VAŽNO:

VAŽNO:

Molimo Vas da poštujete mjere prevencije i zaštite, kao i informacije nadležnih službi vezano za epidemiološku situaciju u našoj zemlji.
Samo Vaša disciplina i ponašanje moze pomoći svim osobama u Vasoj okolini, nadležnim službama i zdravstvenim radnicima da sada zajedno budemo jači!
Apeliramo na Vas da shvatite trenutnu situaciju u našoj zemlji i šire vrlo ozbiljno.
Za sve informacije o epidemiološkoj situaciji su nadležne HES (Higijensko-epidemiološka služba) na području na kojem živite.
HES Tešanj: od 7 – 13 h: 032 650 303 ili od 0-24 h: 060 358 1 754.
HES Usora: 032 893 426 ili 032 893 510
HES Doboj Jug: 032 691 624

Ovdje pogledajte objave JU DZ Tešanj
Ovdje pogledajte objave Opća bolnica Tešanj
Unaprijed Vam se zahvaljujemo!

Korisni savjeti za prevenciju COVID-19

VAŽNO:

S vama smo već 14 godina, kontaktirajte nas